Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościLekarze apelują o odpowiedzialność i rozwagę w grzybobraniu 

Lekarze apelują o odpowiedzialność i rozwagę w grzybobraniu 

Dodano:
Lekarze apelują o odpowiedzialność i rozwagę w grzybobraniu 

Lekarze rodzinni apelują o odpowiedzialność i rozwagę podczas grzybobrania.

Lekarze rodzinni apelują o odpowiedzialność i rozwagę podczas grzybobrania.

- Tu nie ma miejsca na ryzyko. Liczy się wiedza! Zbieramy tylko takie grzyby, które dobrze znamy, a kupujemy koszyki wyłącznie oznaczone specjalnym atestem – radzi Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Jak rozpoznać grzyby jadalne od trujących? Jak ustrzec się zatrucia? Na grzybach trzeba się dobrze znać! Warto też, idąc z koszykiem do lasu, zabrać ze sobą album. - Grzyby wywołują kilka rodzajów zatruć. Cytotoksyczne prowadzą do uszkodzeń komórek narządów wewnętrznych, a w przypadku spożycia muchomora sromotnikowego do skazy krwotocznej i hemolizy krwi. Takie same objawy występują także po spożyciu muchomora wiosennego i jadowitego (od 8 – 14 godzin), piestrzenicy kasztanowatej (od 5 –8 godzin), czy zasłonka rudego (od 3 – 14 dni). Niestety, bardzo często spożycie tych grzybów kończy się śmiercią. Zatrucia neurotoksyczne mają natomiast ujemny wpływ na układ nerwowy człowieka. Powodują zwolnienie akcji serca, spadek tętna, zaburzenia oddychania, uczucia gorąca, silny ślinotok, albo podniecenie nerwowe, napady szału, halucynacje, przyspieszenie akcji serca. Ostatnim rodzajem zatruć są zatrucia gastryczne, które charakteryzują się objawami ostrych nieżytów żołądkowo- jelitowych. Te zaczynają się nagle po 3-5 godzin po zjedzeniu grzybów i przebiegają burzliwie wraz z nudnościami, wymiotami, bólami brzucha i biegunką. Mogą dołączyć się też objawy odwodnienia. Choroba ustępuje zwykle w ciągu 24 godzin. Na szczęście - nie dochodzi do uszkodzenia wątroby – mówi Bożena Janicka, prezes PPOZ.

Fałszywe mity o grzybach: Wszystkie grzyby trujące mają ostry smak! NIEPRAWDA! Dla przykładu śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy jest prawie pozbawiony smaku i nie ma żadnego charakterystycznie nieprzyjemnego zapachu. Grzyby trujące po posoleniu żółkną. NIEPRAWDA! Zmiana zabarwienia spowodowana jest nie przez związki trujące, ale przez zupełnie inne substancje znajdujące się w grzybach. Srebrna łyżka włożona do potrawy z grzybami trującymi czernieje. NIEPRAWDA! Czernienie srebrnej łyżki związane jest z obecnością związków siarki, które z reguły nie są trujące. Po przecięciu grzyba trującego następuje zmiana zabarwienia miąższu na niebieskawe. 

Czytaj więcej na temat:lekarze rodzinni, PPOZ, Bożena Janicka,
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole