Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Popkowski, a następnie Korytkowski. Kandydaci odpowiedzą na wasze pytania

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościCynk organiczny - właściwości i występowanie

Cynk organiczny - właściwości i występowanie

Materiał promocyjny

Dodano:
Cynk organiczny - właściwości i występowanie
Cynk organiczny - właściwości i występowanie

Cynk organiczny to pierwiastek, którego nie może zabraknąć w naszej diecie. Cynk wykazuje właściwości wpływające praktycznie na cały organizm, a w szczególności na stan włosów, skóry i paznokci. Nie każdy jednak wie, że niedobory cynku mogą osłabiać odporność, a nawet zaburzać prawidłowy rozwój i wzrost dzieci czy utrudniać gojenie się ran. Sprawdź właściwości cynku, o których nie miałeś pojęcia i dowiedz się, w jakich produktach spożywczych jest go najwięcej!

Cynk organiczny – właściwości

Cynk jest metalem występującym w organizmie w śladowych ilościach, jednak jego rola jest ogromna. Cynk organiczny uczestniczy w syntezie białek, RNA i DNA, więc jest niezbędny do prawidłowego rozwoju człowieka już podczas życia płodowego. Cynku nie powinno zabraknąć szczególnie kobietom w ciąży oraz wszystkim paniom, ponieważ ten pierwiastek wpływa na zachowanie prawidłowego cyklu menstruacyjnego oraz płodności, a młodzieży zapewnia prawidłowy rozwój narządów płciowych.

Cynk organiczny ma liczne właściwości, a ich lista jest bardzo długa, m.in.:

  • wpływ na odporność – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, choć nie tylko;
  • cynk obniża poziom cholesterolu;
  • zwiększa przyswajanie witamin, pogłębiając tym samym ich działanie;
  • cynk bierze udział w procesie gojenia ran, zapobiega podrażnieniom oraz poprawia kondycję skóry, dlatego jest częstym składnikiem witamin dla kobiet;
  • wzmacnia włosy i paznokcie;
  • ma istotne znaczenie dla układu kostnego, dlatego też łagodzi objawy osteoporozy i innych dolegliwości związanych z narządem ruchu;
  • cynk wpływa na prawidłowe funkcje układu rozrodczego także u mężczyzn, pobudzając działanie prostaty;
  • wpływa na pracę trzustki i grasicy;
  • wspiera leczenie cukrzycy;
  • wspomaga funkcje tarczycy;
  • wpływa na prawidłowe odczuwanie smaku;
  • usprawnia procesy myślenia i koncentrację;
  • jako związek antyoksydacyjny wspomaga oczyszczanie organizmu;
  • wpływa na dobre samopoczucie, zwłaszcza u osób skłonnych do depresji;
  • ze względu na właściwości gojące jest stosowany przy leczeniu zmian skórnych, takich jak łuszczyca i trądzik;
  • wspomaga leczenie hemoroidów oraz choroby wrzodowej.

Niedobory cynku – objawy

Niedobory cynku zdarzają się stosunkowo często, ponieważ pierwiastek występuje w pokarmach rzadko zjadanych, a ponadto jego wchłanianie często bywa utrudnione. Na niedobory cynku szczególnie narażone są osoby, u których zapotrzebowanie na cynk jest większe lub u których występują czynniki mogące zmniejszać przyswajanie pierwiastka, a są to:

  • kobiety w ciąży;
  • osoby aktywne fizycznie,
  • seniorzy,
  • dzieci w okresie wzrostu,
  • osoby nadużywające alkohol,
  • osoby będące na diecie odchudzającej.

Zdarza się, że w wyniku niskiego poziomu cynku, przez pogorszenie smaku i węchu, mamy niechęć do jedzenia. Często do objawów dochodzi suchość w ustach i nadmierne zmęczenie, a nawet obniżone libido. Osoby z niedoborem cynku organicznego są podatne na częste infekcje oraz choroby skóry. Również pogorszenie pamięci i trudności w skupieniu uwagi mogą wynikać z niedoboru cynku.

Niski poziom cynku skutkuje także pogorszeniem wyglądu zewnętrznego, co objawia się nadmiernym wypadaniem włosów, łamliwością paznokci oraz skłonnością do wyprysków i nadmiernego wysuszenia skóry.

Występowanie cynku organicznego

Cynk organiczny jest związkiem, który do organizmu dostarczamy wraz z pożywieniem. Choć w ludzkim ciele znajduje się zaledwie 1,5-2,2 g cynku, w codziennej diecie nie należy zapominać o produktach z jego zawartością.

Cynk organiczny znajdziemy w produktach, takich jak np.:

  • małże, ostrygi, sardynki;
  • wątroba cielęca;
  • pestki dyni;
  • nasiona słonecznika;
  • migdały;
  • kasza gryczana;
  • kakao i gorzka czekolada;
  • jajka.
Czytaj więcej na temat:zdrowie, cynk
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole