Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościBogactwo 12 tradycyjnych potraw. Zdrowie na wigilijnym stole

Bogactwo 12 tradycyjnych potraw. Zdrowie na wigilijnym stole

Dodano:
Bogactwo 12 tradycyjnych potraw. Zdrowie na wigilijnym stole

Zgodnie z tradycją powinno być ich 12. Symbolizują  dostatek,  powodzenie, szczęście i zdrowie.

I rzeczywiście – przygotowane z darów ziemi: kapusty, grochu, buraków, maku, miodu są cennym źródłem witamin, mikroelementów i probiotyków. Warto więc pomyśleć o tym, aby potrawy wigilijne trafiały na stół nie tylko tego jednego, wyjątkowego wieczoru.

Zacznijmy od barszczu. Według wierzeń ludowych czerwone buraki miały przynosić urodę i długowieczność. Nie bez powodu! Warzywa te są doskonałym źródłem kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganu, miedzi, fluoru i cynku. Wspomagają odporność, zapobiegają procesom starzenia i obniżają ciśnienie krwi. Barszcz czerwony ma właściwości odkwaszające organizm, usprawniające procesy trawienne i poprawiające samopoczucie.

Ryba to symbol Jezusa Chrystusa. W tradycji chrześcijańskiej oznacza płodność i odradzanie się do życia. Podstawę stołu wigilijnego od wieków stanowią karp oraz śledzie (zawierają w sobie ogromne ilości kwasów omega-3 oraz witaminę D). Wysoka zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma działanie prozdrowotne (poprawiają odporność, regulują ciśnienie i obniżają poziom cholesterolu). W karpiu jest mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, wapnia,  witamin z grupy B, potasu, fosforu, sodu i żelaza.

Kapusta od wieków symbolizowała trwałość sił życiowych, a dziś zupełnie niezasłużenie uważana jest za warzywo małowartościowe  i ciężkostarwne. Tak naprawdę jest niskokaloryczna.  Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy z grupy B, A, E, K i rutynę. Najzdrowszą postacią jest kapusta kiszona. Posiada znacznie więcej witaminy C niż surowa. Zawiera dużo wapnia, potasu, kwas mlekowy. Działa jak naturalny antybiotyk. Reguluje pracę układu trawiennego, oczyszcza przewód pokarmowy, sprzyja namnażaniu się potrzebnych bakterii jelitowych.

Groch i leśne grzyby miały przynosić dostatek i chronić przed chorobami. Ich dobroczynny wpływ na zdrowie odkryto już lata temu. Groch, oprócz dużej ilości błonnika i białka, zawiera fosfor, cynk i żelazo. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy B1 i K. Grzyby dostarczają organizmowi mikroelementów, witaminę D i aminokwasy.

W niektórych regionach Polski na wigilijnych stolach pojawia się kutia – słodka potrawa z maku, rodzynków, migdałów, orzechów i miodu. Taki zestaw to prawdziwa skarbnica zdrowia. Mak zawiera dużo błonnika, mikroelementów, wapnia, witaminy C, żelaza, miedzi, manganu, cynku i fosforu. Migdały i orzechy to źródło cynku, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega - 3, witaminy E (antyoksydant świetnie wpływający na skórę).

Na zakończenie wieczerzy wszyscy chętnie sięgają po kompot z suszu (jabłek, śliwek, gruszek, fig, czy rodzynków). Jabłka są symbolem pokoju, miłości i zdrowia. Gruszki – długowieczności, a śliwki odpędzają złe moce. Suszone figi i rodzynki są symbolem oczyszczenia i obfitości. I jest w tym wiele z prawdy. Taki kompot zwiera mnóstwo dobrze rozpuszczalnego błonnika, witamin i składników antyoksydacyjnych. Reguluje trawienie, oczyszcza, zmniejsza apetyt.

Na koniec herbatka i spacer. Wigilijny wieczór przed nami. Pełen blasku, ciepła, serdeczności. Stół jest miejscem, które jednoczy. W ciszy, zadumie, refleksji. Kiedyś – zgodnie z wierzeniami – mogła przy nim zasiąść tylko parzysta liczba osób. 12 potraw zgodnie z tradycją chrześcijańską symbolizowało dwunastu apostołów, a w wierzeniach ludowych – dwanaście miesięcy roku. Obowiązywała zasada, że na stołach musiało koniecznie znaleźć się coś z lasu, pola, sadu. Warto pamiętać, że to co przez wieki kultywowali nasi przodkowie, nie jest przypadkowe. - Podczas wigilii warto sięgnąć po każdą potrawę, ale nie przesadzajmy z objadaniem się. Wszystkiego po trochu, w małych porcjach, a kiedy poczujemy się nazbyt syci dla poprawy trawienia warto zrobić napar z mięty, owocu kolendry, czy kminku. Co jeszcze jest ważne? Oczywiście spacer po kolacji. Szybciej spalimy kalorie. Pamiętajmy, wigilia to tylko początek świątecznego biesiadowania - doradza Bożena Janicka, prezes PPOZ. 

Bogactwo 12 tradycyjnych potraw. Zdrowie na wigilijnym stole
Czytaj więcej na temat:lekarze rodzinni, wigilia,
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole