Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plSportBajgiel zamiast nudnej bułki na śniadanie? Zobacz, jakie dodatki będą najlepsze

Bajgiel zamiast nudnej bułki na śniadanie? Zobacz, jakie dodatki będą najlepsze

Materiał promocyjny

Dodano:
Bajgiel zamiast nudnej bułki na śniadanie? Zobacz, jakie dodatki będą najlepsze

Choć dziś bajgle są postrzegane jako typowo amerykańska przekąska – idealna na solidne śniadanie lub lunch – w rzeczywistości pochodzą… z Polski! Pierwsze wzmianki o tej bułce z charakterystyczną dziurką w środku pochodzą już z XVII wieku i wskazują na to, że bajgiel był wypiekany w Krakowie. To tylko jeden z wielu powodów, dla których warto nim zastąpić zwykłą bułkę.

Jak bajgle trafiły do USA, by stać się częścią kultowego menu śniadaniowego np. w ofercie Starbucks? Wraz z żydowskimi imigrantami z Polski, mniej więcej na początku XX wieku. Aż do lat 50-tych były wypiekane na Manhattanie w Nowym Jorku ręcznie, a automatyzacja produkcji sprawiła, że ten rodzaj pieczywa zyskał na popularności. Dużą rolę w ich popularyzacji odegrał również pochodzący z Polski żydowski piekarz – Harry Lender. To jego firma jako pierwsza zaczęła dostarczać do sklepu bajgle w postaci mrożonej. Tak właśnie zaczęło się prawdziwe szaleństwo, które trwa do dzisiaj.

Masz ochotę spróbować bajgla? Możesz odwiedzić najbliższy Starbucks albo… przygotować pyszne śniadanko samodzielnie. Zobacz, z czym.

Bajgle upieczesz samodzielnie

Zacznijmy od samego pieczywa, które nie tak łatwo dostać dziś w polskich piekarniach. Łatwo za to znaleźć dobry, prosty przepis na bajgle. To bułki drożdżowe, których proces przygotowania różni się od wypieku tradycyjnego. Po wyrobieniu ciasta drożdżowego i uformowaniu bajgli, należy je bowiem wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku z sodą oczyszczoną, następnie osuszyć, a dopiero potem piec. To właśnie nadaje temu gatunkowi pieczywa wyjątkową „kremowość”.

Najlepsze dodatki do bajgli to…

Bajgle możesz przygotować na wiele różnych sposobów – wszystko zależy od Twojej fantazji i preferencji. Niemniej jednak, istnieje kilka kultowych kompozycji, którym nie sposób się oprzeć. Te najciekawsze to:

  • kremowy serek typu Philadelphia oraz wędzony łosoś z dodatkiem świeżego ogórka lub rzodkiewki – łagodne i subtelne połączenie, które pokochają i dorośli, i dzieci; kremowy serek możesz zastąpić kozim lub mozzarellą – w zależności od preferencji;
  • pieczona karkówka, miodowa musztarda, majonez, ogórek konserwowy / kiszony i sałata to wytrawna, typowo „męska” propozycja idealna na lunch;
  • ser żółty, pikle z chilli, szynka, musztarda miodowa z majonezem, sałata lodowa i szczypiorek – wyrazista kompozycja, która pobudzi zmysły;
  • masło, mozzarella, rukola, pomidory i orzeszki pinii to kompozycja w śródziemnomorskim stylu, idealna również dla wegetarian, można do niej dorzucić również aromatyczne zielone pesto;
  • jajko na twardo/ sadzone plus bekon, szczypiorek i pomidor – to bajgiel podobny do tego, który serwowany jest w lokalach Starbucks, doskonały na śniadanie;
  • niebieski ser pleśniowy (typu gorgonzola), konfitura z czerwonej cebuli i szczypior – to zestawienie dla miłośników kuchni w stylu gourmet.

Czy to koniec możliwości? Oczywiście, że nie! Bajgle smakują doskonale i na ostro, i w łagodniejszej wersji. Nie bój się więc eksperymentować i spraw, by Twoje śniadania stały się ciekawsze niż kiedykolwiek!

Bajgiel zamiast nudnej bułki na śniadanie? Zobacz, jakie dodatki będą najlepsze
Czytaj więcej na temat:śniadanie, jedzenie, bajgiel
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole