Bajgiel zamiast nudnej bułki na śniadanie? Zobacz, jakie dodatki będą najlepsze
Materiał promocyjny
Choć dziś bajgle są postrzegane jako typowo amerykańska przekąska – idealna na solidne śniadanie lub lunch – w rzeczywistości pochodzą… z Polski! Pierwsze wzmianki o tej bułce z charakterystyczną dziurką w środku pochodzą już z XVII wieku i wskazują na to, że bajgiel był wypiekany w Krakowie. To tylko jeden z wielu powodów, dla których warto nim zastąpić zwykłą bułkę.
Jak bajgle trafiły do USA, by stać się częścią kultowego menu śniadaniowego np. w ofercie Starbucks? Wraz z żydowskimi imigrantami z Polski, mniej więcej na początku XX wieku. Aż do lat 50-tych były wypiekane na Manhattanie w Nowym Jorku ręcznie, a automatyzacja produkcji sprawiła, że ten rodzaj pieczywa zyskał na popularności. Dużą rolę w ich popularyzacji odegrał również pochodzący z Polski żydowski piekarz – Harry Lender. To jego firma jako pierwsza zaczęła dostarczać do sklepu bajgle w postaci mrożonej. Tak właśnie zaczęło się prawdziwe szaleństwo, które trwa do dzisiaj.
Masz ochotę spróbować bajgla? Możesz odwiedzić najbliższy Starbucks albo… przygotować pyszne śniadanko samodzielnie. Zobacz, z czym.
Bajgle upieczesz samodzielnie
Zacznijmy od samego pieczywa, które nie tak łatwo dostać dziś w polskich piekarniach. Łatwo za to znaleźć dobry, prosty przepis na bajgle. To bułki drożdżowe, których proces przygotowania różni się od wypieku tradycyjnego. Po wyrobieniu ciasta drożdżowego i uformowaniu bajgli, należy je bowiem wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku z sodą oczyszczoną, następnie osuszyć, a dopiero potem piec. To właśnie nadaje temu gatunkowi pieczywa wyjątkową „kremowość”.
Najlepsze dodatki do bajgli to…
Bajgle możesz przygotować na wiele różnych sposobów – wszystko zależy od Twojej fantazji i preferencji. Niemniej jednak, istnieje kilka kultowych kompozycji, którym nie sposób się oprzeć. Te najciekawsze to:
- kremowy serek typu Philadelphia oraz wędzony łosoś z dodatkiem świeżego ogórka lub rzodkiewki – łagodne i subtelne połączenie, które pokochają i dorośli, i dzieci; kremowy serek możesz zastąpić kozim lub mozzarellą – w zależności od preferencji;
- pieczona karkówka, miodowa musztarda, majonez, ogórek konserwowy / kiszony i sałata to wytrawna, typowo „męska” propozycja idealna na lunch;
- ser żółty, pikle z chilli, szynka, musztarda miodowa z majonezem, sałata lodowa i szczypiorek – wyrazista kompozycja, która pobudzi zmysły;
- masło, mozzarella, rukola, pomidory i orzeszki pinii to kompozycja w śródziemnomorskim stylu, idealna również dla wegetarian, można do niej dorzucić również aromatyczne zielone pesto;
- jajko na twardo/ sadzone plus bekon, szczypiorek i pomidor – to bajgiel podobny do tego, który serwowany jest w lokalach Starbucks, doskonały na śniadanie;
- niebieski ser pleśniowy (typu gorgonzola), konfitura z czerwonej cebuli i szczypior – to zestawienie dla miłośników kuchni w stylu gourmet.
Czy to koniec możliwości? Oczywiście, że nie! Bajgle smakują doskonale i na ostro, i w łagodniejszej wersji. Nie bój się więc eksperymentować i spraw, by Twoje śniadania stały się ciekawsze niż kiedykolwiek!